Læs mere om hvad massage kan gøre af godt for dig og hvornår du skal holde dig fra det

Det sker i kroppen når du får massage

Det sker i kroppen når du får massage

Hvad gør massage afstressende?


Hvordan virker den på din fordøjelse og dit immunforsvar?


Og kan en tur på briksen virkelig fjerne hovedpine, kvalme og søvnproblemer?


Kan jeg få massage, hvis jeg er gravid og hvad hvis jeg er forkølet eller lider af en alvorlig sygdom?


Læs mere og bliv klogere på, hvad der sker i kroppen under massage og hvornår du bør holde dig fra det.

Hvad gør massage afstressende? Hvordan virker den på din fordøjelse og dit immunforsvar?


Og kan en tur på briksen virkelig fjerne hovedpine, kvalme og søvnproblemer? Klik ind på de forskellige links og bliv klogere på, hvad der sker i kroppen under massage, og hvornår massage ikke er godt for kroppen.


Det sker............følg links og læs mere.


I dine muskler.

Massage påvirker musklernes gammanerveaktivitet og efterlader dem mere afslappede. Den frigør enzymer som histamin og skaber en lokal varme, begge dele effekter, der får kapillærerne, musklernes små blodkar, til at åbne sig, så blodgennemstrømningen stiger. Det giver musklerne mere ilt og næring at arbejde med.


I dit bindevæv

Bindevævet er depot for blandt andet affaldsstoffer og fedt. Det består af især kollagen og elastin, hvilket gør det mere stift end muskelvæv. En dyb bindevævsmassage kan dog blødgøre vævet, og den øgede blodgennemstrømning vil fjerne affaldsstoffer og efterlade bindevævet lettere, renere og mere smidigt.

Med dit immunforsvar

Massage virker beroligende og reducerer mængden af stresshormoner i kroppen. Som vi allerede har været inde på, fremmer massagen blodgennemstrømningen og den udrensningsproces, der transporterer affaldsstoffer væk. Endelig kan massage også øge mængden af protein, der beskytter mod blandt andet infektioner, i blodet. Det er alt sammen med til at gøre dit immunforsvar stærkere.

Med dit nervesystem

Massage bringer sensoriske nerver, der måtte være irriterede, i balance og reducerer gammanerveaktiviteten i dem. Det giver en ro og balance i det autonome nervesystem, særligt den sympatiske del, som blandt andet har indflydelse på puls, blodtryk og bevægelser i mave-tarm-kanalen. Det er med til at gøre dig rolig, afslappet og veltilpas efter massagen.

Med din fordøjelse

Når du bliver masseret, frigives forskellige enzymer i din krop. En del af dem arbejder i fordøjelsessystemet med at nedbryde og optage det, du spiser. Desuden giver massagen hele peristaltikken – altså tarmens bevægelser – en hjælpende hånd, så fordøjelsen glider bedre.

Hvis du døjer med hovedpine

Massage er effektiv som supplement til mange former for sygdomsbehandling. Hvis du døjer med spændingshovedpine og andre hovedpineformer, for eksempel spændingsrelateret migræne, kan massage reducere antallet af anfald, varigheden af dem og graden af smerte og ubehag.

Hvis du har kvalme og er svimmel

Kvalme og svimmelhed kan opstå af mange forskellige årsager. I en del tilfælde skyldes det en overbelastning af dine skulder- og nakkemuskler, og her kan massagehjælpe dig. Når de belastede muskler får den rette behandling og afspænding, vil kvalme og svimmelhed meget ofte aftage eller forsvinde.

Hvis du har smerter

Massage har en række smertelindrende virkninger og kan reducere behovet for smertestillende medicin. Først og fremmest øger det blodgennemstrømningen og fjerner derved hurtigere affaldsstoffer i spændte muskler og ikkeelastisk bindevæv. Det kan i sig selv lindre ømhed og smerter. Massagens arbejde med bindevævet forlænger, strækker og smidiggør desuden dit bindevæv, så der kommer mere plads og færre spændinger i bevægeapparatet. Det vil være med til at fjerne smerter, du måtte have for eksempel som følge af uheldige arbejdsstillinger eller flittig brug af stiletter med lidt for høje hæle. Endelig udløser massage endorfiner, som vi populært kalder for kroppens egne morfinstoffer. Endorfiner hæmmer hjernens evne til at opfatte smerte. Derved kan ubehag og smerter føles mindre eller helt forsvinde.

Med din restitutionsevne

Når massagen afslapper dine muskler, stiger blodgennem-strømningen og giver mere ilt og næring til dem, samtidig med at affaldsstoffer hurtigere fjernes. Det giver en mere effektiv restitution. Træner du hyppigt, hårdt eller meget, kan massage hjælpe dig til at blive hurtigere klar igen og til at undgå skader.

Under din graviditet

Under en graviditet tager mange kvinder en del på, og den forøgede vægt belaster holdningsmusklerne i blandt andet lænd og balder ganske betragteligt. Den slags lændesmerter og spændinger i nakke og skuldre kan massage ret effektivt løsne op og lindre. Graviditet vil desuden ofte føre til ophobning af vand i kroppen, særligt i benene. Det kan give uro, nedsat mobilitet og smerter. Massage øger lymfedrænagen, og regelmæssig massage under graviditeten kan derfor reducere mængden af ophobet vand i benene, hvis du døjer med det.

Med din nattesøvn

Massage afslapper, afstresser og beroliger både din krop og din hjerne. Det øger udskillelsen af serotonin og melatonin, stoffer, som fremmer den gode nattesøvn. Det gør det lettere for dig at falde i søvn, og det medvirker til at give dig en bedre søvnrytme.

Hvis du har cancer

Massage øger lymfedrænagen samt blod- og væskecirkulationen. Kræftmetastaser har netop en evne til at sprede sig gennem lymfesystemet, og det kan massagen ufrivilligt komme til at hjælpe dem med. Derfor bør massage ikke anvendes af kræftpatienter.

I visse tilfælde skal du undgå massage

Massage er fantastisk i mange sammenhænge. I nogle tilfælde er det dog bedst at være varsom eller helt at undgå den.

Det gælder når du ...


  • ... lige har fået en fibersprængning eller en forvridning. Massage kan øge risikoen for blødning og hævelse, så vent mindst 2-3 dage, fra skaden er sket.


  • ... lider af ledsygdomme som leddegigt og har akut inflammation. Den kan massagen forstærke.


  • ... er forkølet, har feber eller infektioner. Giv kroppen fred og ro til at bekæmpe sygdommen. 


  • ...har en hudsygdom, f.eks. svampeinfektion eller smitsom eksem.


  • ... har blodpropper i benene, åreknuder eller blødersygdom. Det kan forværre tilstanden. Lider du af diabetes eller dårligt blodomløb, bør du tale med din læge, inden du lægger dig til rette på massagebriksen.


  • ... har kræft. Massage kan medvirke til at sprede kræften i kroppen via lymfekirtlerne.


  • ... har uforklarlige smerter før eller under massagen. Vent med massage, til du ved, hvad smerterne skyldes, og er sikker på, at massage er det rette middel.


  • ... lider af alvorlig psykisk sygdom. Massage kan have en negativ effekt på den i forvejen alvorlige tilstand.

De forskellige massage typer

Der findes et utal af forskellige former for massage. Få et overblik over, hvad de mest udbredte er herhjemme, og hvilken typer der passer bedst til dit behov.


Bindevævsmassage

Bindevævsmassage har fokus på bindevævet frem for musklerne som den klassiske massage. Det er en blid massageform, som kan afhjælpe spændinger og smerter i blandt andet ryggen. Særlig god ved spændinger og stivhed.


Fysiurgisk massage

Klassisk massage med olie. Har fokus på muskelspændinger og på at forebygge og lindre lidelser i bevægeapparatet. Den fysiurgiske massage er god ved overbelastningsskader, muskelspændinger, ømhed, træthed, stress og stivhed. Den kan øge heling og fremme restitution i et overbelastet område.


Sports massage

En sportsmassage er en variant af den fysiurgiske massage, som har fokus på at løsne op i dine muskler, bearbejde ømhed og stivhed og fjerne syre og affaldsstoffer.


Triggerpunktmassage 

I triggerpunktmassage laver massøren et tryk direkte på dit ømme punkt i 10-20 sekunder af gangen. Det frigiver hormoner, smertelindrer og afspænder. Det er f.eks. gavnligt ved skinnebensbetændelse, løberknæ iskiassmerter, lændesmerter, musearm og tennisalbue. Triggerpunktsmassage indgår ofte som en del af en fysiurgisk (sports) massage.


Hot stone massage (Wellness-On tilbyder pt ikke denne behandling)

Massage med varme sten, der har ligget i 57 grader varmt vand. De runde, flade sten bruges som redskab til at øge dybden og virkningen af massagen. Det øger blodcirkulationen og giver god smertelindring ved nerve- og muskelsmerter.